Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ο ΓΑΡΜΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Ο Γαρμπής μεταφέρει άμμο της Σαχάρας στην Ελλάδα

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 πρωτοήρθαμε στο χωριό για διακοπές, η ελληνική τηλεόραση είχε μόνο δύο -πρασινοφρουρούμενα- κρατικά κανάλια, με πολύ κακή λήψη από τον πομπό της Κεφαλλονιάς. Στην προσπάθειά μας να πιάσουμε Ιταλία με μία πρωτόγονη κεραία, πέφταμε συχνά πάνω σε τηλεοπτικούς σταθμούς που έδειχναν ασταμάτητα ποδόσφαιρο, ισλαμικές προσευχές και στρατιωτικές παρελάσεις. Όταν δεν έδειχναν αυτά, έδειχναν τον Καντάφι στις μέρες της δόξας του και της προσέγγισης της «σοσιαλιστικής» Ελλάδας με τη «σοσιαλιστική» Λιβύη.


23 Σεπτεμβρίου 1984: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήδη επί τρία χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη. Μεταξύ τους όρθιος ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας


Ελούντα, 15 Νοεμβρίου 1984: Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να σταματήσει τα τύμπανα του πολέμου που ηχούσαν μεταξύ Γαλλίας και Λιβύης, αφού οι δύο πλευρές υποστήριζαν αντιμαχόμενα συμφέροντα στο Τσαντ, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Μουαμάρ Καντάφι


Παπανδρέου υιός και Μουαμάρ Καντάφι, στην προσπάθεια του πρώτου να προσελκύσει λιβυκές επενδύσεις στην παραπαίουσα Ελλάδα

Ήταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της μεγάλης αραβικής χώρας που ζούσε τη δική της «εθνοσωτήριο» και αποσπούσε το θαυμασμό των ελληνικών κυβερνήσεων. Από την καθαρότητα με την οποία πιάναμε αυτά τα κανάλια, γινόταν αντιληπτή η εγγύτητα της χώρας που φέρει το όνομα με το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την περιοχή δυτικά της Αιγύπτου, αλλά και όλη την τότε γνωστή αφρικανική ήπειρο.


Ο Μουαμάρ Καντάφι σε στιγμές επαναστατικού μεγαλείου


Ακριβώς νοτίως της Πελοποννήσου βρίσκεται η Κυρηναϊκή Χερσόνησος, λίκνο του ξεσηκωμού των Λιβύων εναντίον της οικογενειακής δικτατορίας των Καντάφι

Τ
ο όνομά της προέρχεται από τον αιγυπτιακό όρο Λεμπού, ο οποίος αναφέρεται στους Βερβερίνους, νομαδικές φυλές που ζούσαν στην έρημο δυτικά της Αιγύπτου. Κατά άλλη εκδοχή, προέρχεται από το λίβα, το νοτιοδυτικό, θερμό άνεμο που μετέφερε τη ζέστη της ερήμου στην Ελλάδα. Στη ναυτική ορολογία, ο λίβας ονομάζεται γαρμπής, όρος προερχόμενος από την αραβική λέξη γκαρμπίλ που σημαίνει δυτικός και είναι ο άνεμος που συχνά φέρνει βροχή, ιδίως μετά από παρατεταμένη ξηρασία.


Ο Λιψ, όπως απεικονίζεται στο Ωρολόγιον του Κυρρήστου, στη Ρωμαϊκή Αγορά των Αθηνών

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Λιψ αναπτύσσεται στην Λιβύη και τη μεγάλη έρημο της Σαχάρας, από όπου παίρνει και το όνομά του. Διατρέχει τα παράλια της Μπαρμπαριάς (ορμητήριο των ξακουστών Μπαρμπαρίνων πειρατών του Μεσαίωνα) και μέσω της νότιας Ιταλίας έρχεται στην Ελλάδα, μεταφέροντας τους ατμούς της Μεσογείου, τη λεπτή άσπρη σκόνη της ερήμου που ό,τι αγγίζει το μαραίνει και προκαλώντας στους ανθρώπους έντονους πονοκεφάλους.


Παλαιό γραμματόσημο με τη μορφή του Λιβός από τους Αέρηδες

Θεωρείται από τους ναυτικούς ο πιο ευνοϊκός άνεμος για να ταξιδέψει κανείς από τη Μεσόγειο προς την Ελλάδα. Στη ζωφόρο του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου (Αέρηδες), στη Ρωμαϊκή Αγορά των Αθηνών, παρουσιάζεται ως δυνατός, υγιής νέος άνδρας, με ξυρισμένο πρόσωπο και κοντά μαλλιά, που κρατά το άκρο της πρύμνης ενός πλοίου, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο νοτιοδυτικός άνεμος είναι ευνοϊκός για τη ναυσιπλοΐα.
Τις δύσκολες ώρες που διανύουμε, ελπίζουμε ο Λίβας ή Γαρμπής να παραμείνει ούριος και εύπλους και να διώξει μακριά τον ήχο των τυμπάνων του πολέμου, που ακούγονται όλο και πιο απειλητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: